10 Adımda Mutfak Tasarımı (Resimli)

admin 27 Mart 2013 7
10 Adımda Mutfak Tasarımı (Resimli)

Yeni evinize yerleşiyorsunuz veya mutfağınızı tamamen değiştirmeye karar verdiniz. İşte bu yazımız tamamen sizi ilgilendiriyor. Hangi renk veya modelde olursa olsun aşağıdaki 10 adımı dikkate almanız sizi uzun vadede kârlı çıkartacaktır.

İşte Sadece 10 Adımda Profesyonel Mutfak Tasarımı

1.Sihirli Üçgeni Engellemeyin

Mutfaklarda en önemli 3 şey:

Çeşme, Buzdolabı ve Ocak

Mutfaktaki faaliyetlerin tama yakını bu üç ürün arasında geçmektedir. Bu nedenle asla ve asla bu üçgenin arasında sizi engelleyecek bir eşya veya mutfak tasarımına başvurmayın.

Özellikle ada mutfaklarda en sık yapılan hatalardan bir tanesi bu üçlünün engellemesidir. Görüntüsü güzel olduğu için ocak ile buzdolabı arasına veya çeşme ile buz dolabı arasına bir ada yapılmakta ve size zevk veren yemek pişirimi çok fazla enerjinizi götürdüğü için ızdıraba dönüşmektedir.

2.Saklama Bölmelerini Boşa Harcamayın

Yeni trendler ve mutfak aksesuarları üreten firmaların çok ciddi rekabet içinde olması nedeni ile neredeyse mutfaktaki her boşluk kapatılabilmektedir.

Size tavsiye vereceğimiz en önemli noktalar köşe dönüşler ve buzdolabı yeridir.

1. Köşe dönüşler için fasulye biçiminde telli mekanizmalar kullanılabilmekte ve uzanamayacağınız bölgeyi kendinize doğru çekerek rahatlıkla kullanabilmektesiniz.
 

2.Buzdolapları için hazırlanan boşlukların üzerine dolap mekanizmaları yaptırabilirsiniz. ortalama bir buz dolabı 180-185 cm civarlarında gelmektedir. Bu dolapların üzerine yaptıracağız ek dolaplar ile çok sık kullanmadığınız ama mutfakta yanınızda olmasını istediğiniz mutfak gereçlerini istifleyebilirsiniz.

3.Küçük eşyalar küçük bölmelere: Mutfak sadece eşit boylarda kapaklardan ve bölmelerden bir araya gelen bir mobilya parçası değildir. Sadece 1 karış eninde yavaşlatma mekanizmalı ve dokunduğunuzda açılacak bölmeler sizin hem dağınıklığınızı önleyecek hemde baharat, makarna, reçel, pirinç, şehriye gibi küçük kalıplara sığabilecek ürünlerinizi rahatlıkle istifleyebilecektir.

Ek olarak tezgahlarınızı boş bırakmayabilirsiniz. Tezgah askıları sayesinde birçok eşyanızı duvarlara istifleyebilir ve yemek yapışınızı çok daha hızlandırabilirsiniz.

 

 

3.Üst Dolap Genişliği (Ferahlığı)

Gördüğüm kadarı ile en çok yapılan hatalardan birisi üst dolap genişliğinin iyi ayarlanmamasıdır.

Belirlenen derinlik ölçüsü ne olursa olsun. Musluk kısmının tam üzerine gelen üst dolaplar mümkün olduğunca altlı üstlü olacak şekilde 2 bölmeli olsun ve yere yakın olan kısım derinliği diğer derinliklere nazaran daha az derin olsun. Cümlede ortalık biraz karıştı ama halk ağzı ile söyleyecek olursam. Bulaşık yıkarken veya meyve ve sebzelerini temizlerken kafanızın üst dolaba vurma hissi olmaması için bu dolabı daha dar tutun mümkünse sadece 1-2 bardak sığacak derinlikte yaptırın !!!!

Aynı durum sürekli olarak yemekleri hazırlayacağınız tezgah kısmı içinde geçerli olsun. Tasarım aşamasında kendinize bir bölüm belirleyin ve bu bölümde yemek yapacağınızı bu nedenle üst dolabın buradada dar olması gerektiğini ürettireceğiniz kişi veya kuruma söyleyin.

Vaktiniz varsa bu yazıyı okuduktan sonra google’a mutfak dolap resimleri yazıp arama yapın. Neredeyse hiç birinde bu şekilde tasarım yapılmadığını göreceksiniz.

 4. Aydınlatma

Mutfakta yapacağınız bir kaç küçük değişiklikle hem paranızdan tasarruf edebilir hem de daha ferah bir ortamda yemeklerinizi yapabilirsiniz. Aşağıda size yapmanızı önereceğim bazı aydınlatma tüyolarım var.

1. Eğer musluk veya yemek hazırlama bölümünüzün tam karşısındaki duvarın (mutfak dolaplarının takılı olduğu duvar) arkası açık bir cepheye bakıyorsa mümkün ise musluk arkasını kırdırıp en az 120cm genişliğinde pencere yaptırın. Bu uzunluk mutfak büyüklüğünüze göre değişiklik gösterebilir örneğin L şeklinde bir mutfağınız olacaksa ve yeterli üst dolap yaptırabilecekseniz pencereyi büyültebilirsiniz ama Tek cephe bir mutfağınız olacaksa pencereyi küçük tutmakta yarar var :)

2.Tavan yüksekliği 4 metreye kadar olan mutfaklarda florasan kullanabilirsiniz.
Eğer yükseklik 4-6 metre aralığında ise askılı bir florasan sistemi önermekteyiz.
Eğer tavanınız 6 metre üzerinde ise pencerelerden gün ışığı yeteri kadar girebileceği için pencerelere dik veya yatay şekilde gün ışığı kontrollü ve yüksek frekanslı florasan kullanmanızı önermekteyiz.

3. Setinizde mevcut ise Işıklı Davlumbaz almanız yemeği pişirirken size ek ışık kaynağı olacaktır.

4. Tezgah üstlerinde üst dolapların hemen altına yerleştirilen ışıklandırma sistemi sizi ışık sorunundan tamamen kurtaracaktır. Tekli yuvarlak şekilde, Köşelerde üçgen şeklinde veya köşelerde LED Şerit olacak şekilde aydınlatma tercih edebilirsiniz. Şiddetli tavsiyemiz led şerittir fakat renk seçerken lütfen Lunapark renklerini tercih etmeyin. (Kişisel yorum mutfağınız çok rüküş görünüyor)

   

 

 5. Tezgah Arkası Koruma, Tezgah ve Çekmece Altı koruma

Genelde gereksiz veya boş masraf olarak görülen bir diğer özel durum ise mutfakta suya ve rutubete maruz kalacak bölgelerin korunması. Tezgah altları, temizlik eşyalarının koyulacağı dolaplar, gider borularının bulunduğu dolap arkaları, çeşmenin tam arkasında kalan yarım boy veya tam boy duvar. Bu saydığımız yerler ciddi anlamda korumaya ihtiyaç olan yerlerdir. Bu koruma ilk başta mutfak dolabınızın uzun süre kullanılması için yapıldığına yorumlanabilir ancak bu koruma sizlerin yemek hazırlarken ne kadar steril bir ortamda çalışacağınızı da belirleyen bir unsurdur. Rutubetten veya bekleyen sudan dolayı oluşacak bakteriler hazırlayacağınız yemeğin en büyük düşmanı olabilir ve hatta o yemek dikkatsizlik sonucu ailenize zarar verebilir bu gibi durumların önüne geçebilmeniz için sizlerle bazı ürünleri paylaşmak isterim.

Mutfak Çekmece Altlıkları


Çatal Bıçak çekmeceleri yeni yıkanmış veya bulaşık makinasından yeni çıkmış takımlarınızın çekmecenizde küf oluşmasını önleyecektir. Bu ürünler genelde küf oluşumunu engelleyen ve sıcakla kolay kolay tepkimeye girmeyen ham maddelerden üretilmektedir.

 

Mutfak Tezgah Altı Alüminyum Koruma Sacı

 


Resimde net olarak görememiş olabilirsiniz. Yukarıdaki sac musluk bulunan dolabının hemen altına konulmaktadır. Bu sayede giderden su sızıntısı olması durumunda dolabınızda çürüme oluşumunu engellemektedir. Aynı bölmeye temizlik malzemelerinizi koymanız durumunda 1 taş ile 2 kuş vurmuş olacaksınız. Çünkü alüminyum malzemelerde asidik kimyasallara karşı oldukça dayanıklıdır.

Tezgah Arkası Koruma

Uzun vadede yaşayabileceğiniz bir problem tezgah arkasının korunmaması nedeni ile dolap arkalarının çürümesi ve kötü koku salınımı.

Yapabilecekleriniz: Resimdeki gibi mutfak montajını yapan kişilerin profesyonel bir şekilde tezgah üstü ile tezgah arkasının arasına iyi bir işçilikle soğuk derz üzerine silikon derz uygulamasıdır.



Bu çözüm uzun vadede hiç bir sorun yaşamamanızı sağlayacaktır. Dilerseniz 3-4 parmak yüksekliğinde Granit veya Mermer süpürgelik yaptırabilirsiniz veya özel olarak üretilen profillerden kullanabilirsiniz.

 6. Doğru Davlumbaz Seçimi

Konu farklı bir yere gelecek ama her şey hakkında mükemmel bilgiye sahip bir milletiz. :) Davlumbaz hakkında mutfağınızı tasarlayan firma-usta bile size şunu diyecektir. Abla davlumbaza o kadar para vermene gerek yok sonuçta hepsinin çekeceği miktar aynı vb vb vb. Ancak durum bu kadar kolay açıklanabilecek cinsten değildir. Size verilen bu bilgideki asıl amaç Davlumbaza vereceğiniz 10 lira yüksek gelirse mutfak dolabından kısabileceğiniz korkusudur. Sürekli mutfak üretimi yapan birisi olarak size vereceğim tavsiye şu şekildedir. Mutfakta yerininiz var ise 60cm’lik davlunmazlar yerine 90cm’lik davlumbazlara yönlenin ve havalandırma borunuz var ise veya biraz zor bile olsa ulaşılabilecek mesafede ise havalandırmayı kullanan davlunbazları kesinlikle sadece filtre olan ve içerideki havayı devir daim yapan davlumbazlara değişmeyin.

 

 

 

 

7. Yanlış Ada Mutfak Tercihi

Yukarıdaki ilk cümleyi tekrarlayacağım. Konu farklı yere gelecek ama sırf moda olduğu için saçma sapan yerlere ada mutfak yaptırmaya kalkan insanlarımız çoğunlukta. Bu nedenle mutfağın kullanışsız olan, gücünüze ek yük getiren mutfaklar çok tercih ediliyor :)

Doğru bir ada mutfak seçimi nasıl yapılır?

  • Sihirli üçgeni unutmadan ada mutfağınızın yerini belirleyin. Buzdolabı, çeşme ve tezgah arasında olmayın.
  • Ada mutfak diğer mutfak modüllerinden ortalama 3 metre mesafede olsun. (peki neden mutfak dolaplarınızın karşılıklı açık olacağını düşünürseniz sadece kullanım alanı olarak 1 metre kaybınız olacaktır.Ortalama insan adımınında 75 cm olduğunu göz önünde bulundurursak 2 adım mesafede size kalmış olacaktır) Bu aralık 5 metre üzerine çıkmasın.
  • Ada mutfağınızı dilerseniz avize şeklindeki bir davlumbaz ile süsleyebilirsiniz, ocağınızıda bu bölgeye alabilirsiniz ve ocağınızın baktığı yönde kalan bir bölgeye buz dolabınızı yerleştirebilirsiniz bu sayede sihirli üçgen sizi çok daha az emekle daha fazla iş çıkarmanıza olanak sağlayacaktır. (dipnot: avize tipi davlumbazlar estetik görünüşlüdür ancak havalandırma kullanmadıkları için bin gün önceki yemeğinizi koklayarak ertesi günün yemeğini yapmak zorunda kalabilirsiniz.)
  • Ada mutfağın yemek masası olarak kullanılması sofranın hızlı kurulmasını ve hızlı toplanmasını sağlayacaktır. Böyle bir planınız var ise tavsiyem şu şekilde olacaktır. Yemek yenecek kısmı belirleyin, bu kısımın altına dolap yaptırmayın ki bu sayede yemek yiyen kişi rahatlıkla ayaklarını masa altına uzatabilsin ve yemeğini kraliçe gibi değilde bildiğimiz insan gibi yiyebilsin :) ek olarak sizin yemek yapacağınız veya kullacağınız kısmın altına alt dolap yaptırabilirsiniz burada ise genelde sık kullanacağınız ürünleri istifleyeceğiniz şekilde bölmeler yaptırın. Yağ, baharatlar, büyük karıştırma kaşıkları, folyolar vb gibi.


Doğru bir ada mutfak örneği. Yemek masası olarak kullanım için alt kısım açıkta. Buzdolabı, çeşme ve ocak arasında engel yok. Ada mutfak üzerinde aydınlatma mevcut ve hatta tezgah kenarları yuvarlatılmış

8. Çevrecilik faktörünü göz önüne alın

Konusu açıldığında mangalda kül bırakmayan ama çevre için kılını kıpırdatmayan insanlardan olmayın !
Mutfakta oluşan çöpler genelde doğada çözünebilen ve hatta doğa için çok yararlı olabilecek çöplerdir. Nedir bunlar, Domates kabuğu, kabak kabuğu, balık kılçıkları vb yiyecek kabuk ve atıkları. Bu ürünlerin çöp poşeti ile diğer çöpler ile karışarak çöp toplama merkezlerine gitmesini istememiz gerekmekte. Bulaşık süngeri vb kimyasalları  farklı bir poşetle atabilirsiniz ancak yukarıdaki ürünler için sizlere şiddetle öğütme cihazı almasını önermekteyim. Bu ürünleri öğüterek kanalizasyona gönderebilir ve geri dönüşümünü sağlayabilirsiniz. Kimi bölgelerde bu su bazlı atıklar tarımsal faaliyetler içinde kullanılmaktadır.

Öğütücü den farklı yapmanızı önereceğim diğer şey ise 3 farklı çöp kutusu bulundurmanızdır. Plastik, Cam ve Kağıt bazlı atıkları buralarda ayırabilir ve dönüşüm kutularına atabilirsiniz. (pek inanmasam da)

9. Yeni Trendlere Takılmayın

Genelde ada mutfak tarzlarında yaşanan bir sıkıntıdır. Her yeni çıkan ürün sizin işinize yarayan bir ürün değildir ve kesinlikle bu ürünleri almak zorunda değilsiniz. Kumanda ile açılan dolap kapakları, uzaktan kumandalı aydınlatma mekanizmaları, uçan katı mevye sıkacakları tavandan sarkan aksesuarlar :) basit ve sade her zaman iyidir. Kullanışlı ve fonksiyonel her zaman iyidir tasarım ne kadar geleneksek ise eskime şansı o kadar zordur. Hatta yeni trend olma şansı yüksektir. Herkes bir tarz ürün yaptırabilir ama siz kendi isteklerinizi belirleyin. Alternatifler bulun ve size en iyi olan alternatifi seçin.

10. işi Profesyonellere Bırakın

Konu başka yere gelecek ama :) Ülkemizde yeni iş sektörlerine adım şu şekilde atılır

-falanca firma varya
-eeee
-işte mutfak dolabı yapıyor metrekaresi şu kadardan
-eeee
-deli para kaldırıyor
-eeee
-biz niye yapamayalım nesi varki. Orayı şurdan isteriz, kapaklar burdan, filanca usta kurar

genelde ucuza kaçmak istediğinizde karşınıza çıkacak olan zihniyeti yukarıda özetledim. Mutfak işinin kâr marjı olduğunu düşünmediği an kontür satış büfesi açabilecek bir muhattap ile yıllardır bu işin içerisinde olan bir firma arasında dağlar kadar fark olacaktır. Emin olabilirsiniz mutfak teslim edilirken yapılmış bir hatanın telefi edilmesi belkide o mutfakta pahalı diye almadığınız bir davlumbaz veya fırın parasını geçecek kadar size zarar verebilir.

Nereden mi biliyorum ???

Yukarıdaki tüm yazıları ben yazdım.

Saygılarımla
A.Atakan Ertuğ

Facebook Yorum

7 Comments »

  1. cok güzel bir tasarım bence Harika

  2. Aşçı ve müzisyen bir çift için home ofice tasarım ödevim var şuan ve bu çok faydalı bir yazı oldu teşekkür ederim.

  3. çok güzel bilgilendim..çok teşekkür ederim..

  4. Nahide Duysak 18 Şubat 2015 at 08:15 -

    Teşekkürler verilen bilgilerden çok yararlandım.

  5. Nahide Duysak 18 Şubat 2015 at 08:15 -

    Teşekkürler verilen bilgilerden çok yararlandım.

  6. Güzel makale olmuş,Emeğinize sağlık

  7. Efe Selvi 02 Eylül 2014 at 09:11 -

    ee

Leave A Response »

Yorum Yapabilmek içingiriş yapmalısınız.