Bahçelerde olmazsa olmaz ilk unsur patika ve bahçe yollarıdır. Bahçenizin hem tamamlayıcı unsuru hem de koruyucu unsurudur. Bin bir emekle yarattığınız bahçenizde verimli yollar oluşturmamanız durumunda bahçenizdeki bitkiler, çimler varsa köprüleriniz, havuz kenarlarınız, kuş yuvalarınız vb demirbaş sayacağınız eşyalarınız hasar görebilmektedir.
Patika Yollar Nasıl Olmalı
Bahçeniz Modern çizgilerde yada doğal bir görünümde tasarlanmış olabilir. Her iki durumda da bahçe patikalarınızın doğal bir görünüme sahip olmasını önermekteyiz. Bu görünümü dilerseniz yapay parçalarla dilerseniz tamamen doğal parçalarla sağlayabilirsiniz. Sıkca görünen patikalar döküm taş ve aralarında uzayan çim şeklindedir. Oldukça klasik ancak bir okadar güzel görünüşlü bir çözümdür.
Patika Yolların Renkleri Nasıl Olmalıdır?
Ahşap seçim yapıyorsanız doğal renklerden kesinlikle uzaklaşmamalısınız,
merdiven veya yükseltili bahçeniz var ise şiddetle tavsiyemiz sağlam kütüklerle merdiveni oluşturmanız bahçenizde kullandığınız ahşap seçimini tamamladığı gibi bahçenizide oldukça doğal gösterecektir. Hazır ürünlere nazaran da oldukça sağlam bir çözüm olacaktır.
Beton, taş, mermer vb tarzda patika yol yapmak istiyorsanız kullanacağınız renk bahçenin rengine ters olmamalı ve öne çıkarmak istediğiniz objeler var ise aynı renkte olmaması yararınıza olacaktır.
Beton kazıklar üzerine doğal ahşap ile tasarlanmış havuz üstü patika. Oldukça sağlıklı bir çözüm. Havuzun su sirkülasyonunu bozmayan bir çözüm ve dilediğiniz zaman korkuluk ekleyebileceğiniz bir model.
Korkuluk diyip geçmeyin. Çocuklar için oldukça önemli bir çözümdür.
Blok beton halında hazırlanmış, su üzerindeki bölümler yere çakılarak sabitlenmiş, toprak üzerinde ise klasik taş ve çim aralıkları şeklinde tasarlanmış bir model. Kesinlikle kusursuz bir görünüm.
Mükemmel Doğallık, yapay havuz içerisinden geçen dökme kahverengi taşlar bahçeyi oldukça doğal göstermiş.
Yukarıdaki havuz içi patika modeline benzer farklı bir model. Aralarında sadece bir kaç fark var. Yukarıdaki modelde taşlar profiller ile yere çakılmış ancak burada taşlar alt kısmında destek taşlarının üzerine yerleştirilmiş.
Burada tek sorun eğer yapay havuzunuzda balık besliyorsanız veya arıtma sistemi kullanıyorsanız sürkülasyonun sağlanması için bu taşların arasına büyük borular yerleştirmeniz gerekiyor. Aksi halde balıkların diğer tarafa geçmesini veya arıtma cihazınızın diğer kısımda kalan suyu temizlemesinin önüne geçmiş olacaksınız.
Oldukça klasik bir görünüm. Mozaik şeklinde yerleştirilmiş taşlar ve aralarındaki çimler.
Her tasarımın bir beğeneni olmaktadır. Biz bu resmi doğal taş ve doğal ahşap seçiminin ne kadar önemli olduğunu göstermek için ekledik. Renkler doğal yeşillikten çok uzakta, ara boşluklarda kullanılan taşlar yeşil ile hiç uyum sağlamamış. Düz bahçe duvarı yerine panel duvar kullanarak çok daha güzelleştirilebilirdi.
Satranç şeklinde tasarlanmış bir bahçe modeli, yeşilliğin bolca öne çıkarılması gereken yerlerde kullanılabilir. Fark ettiğiniz gibi burası bahçenin kendisi, patika yol olarak kullanılmadığı için yeşilin öne çıkarılması tercih edilmiş.
Sade bir bahçe, kıvrımları ile güzellik katan patika, işinde biraz usta olan beton ustası rahatlıkla dökme yöntemi ile yukardaki patikayı oluşturabilir. Farklı bir makaleye konu olabilir ancak ince inşaat demirlerini diklemesine toprağa çaktıp daha sonra eğerek betonun gövdesini oluşturacak şekilde monteledikten sonra, Ahşap yardımı ile beton havuzunuzu hazırlayabilir ve yukardaki sonucu yakalayabilirsiniz.
En pratik ve kolay çözüm. Bahçenizde sık yürüdüğünüz yerlere atın kare şeklindeki betonları, çözüm tamam
Tek tek dizilmiş kenar taşları ve parça blok taşlar. Artısı nedir? Küçük parçalar halinde dizildiği için toprak kayması veya aşırı yük uygulanması durumunda kırılma yapmaz, zeminde eğilme olursa blok taşın tamamı değil
Cok guzel