Değerli Okuyucu
Bu yazımızda size bebek odalarındaki fiyat farklarının neden kaynaklandığını. Ucuz ürünlerin kalitesiz olup olmadığını veya pahalı olan bir bebek odasının kaliteli olup olmadığını dilimiz döndükçe görsellerle anlatmaya çalışacağız. Zamanınız var ise altını çizdiğim örnekleri ve detayları okumanızı öneririm ancak kabaca okuyacak ve genel fikir sahibi olacaksanız altını çizdiğim cümleleri atlayabilirsiniz.
Bu yazı olması gerektiğinden daha uzun ve detaylıdır. Sürekli olarak çocuğunun sağlığı için araştırma yapan anne adayları için özel olarak yazmaya karar verdiğim bir yazıdır. Eğer yazıyı sonuna kadar okursanız gerçekten bilgi sahibi olacağınıza eminim. Sizlerden ricam diğer anne ve baba adayları ile paylaşırsanız sevinirim. Bu ricam sizleri daha iyi bilgilendirmek ve çocuk üzerinden aşırı fiyatlara ürün satan kişilerin bilgisiz kişilerden beslenmemesi için yazılmıştır.
Yazıyı okuyoruz ama siz kimsiniz diyecek arkadaşlarımız için kısa özet geçmek gerekirse biz 6 yılı aşkın süredir internet üzerinden mobilya satışı yapmakta olan ve yaklaşık 18 aydır mağazamız üzerinden farklı firmaların ürünlerini satan bir firmayız. Bu süre zarfında bir çok mobilya markasıyla çalıştık ve bir o kadar üretici ile görüşüp kendi ürünlerimizin fason üretimlerini yaptırdık.
Kullanılan Hammaddenin Fiyata Etkisi ( %15-%25)
Sunta mı Mdf mi?
Ürünlerin fiyatına etkili olan en önemli faktörlerden bir tanesi kullanılan hammaddedir. Aynı kalitede bir suntalam ile mdf arasında 1.3 kat fiyat farkı bulunmaktadır. Bu fiyat farkı perakende satışa gelinceye kadar 2-3 katına çıkabilir.
Peki nasıl oluyorda bu fark 1.3 kat iken bize gelinceye kadar 2-3 katına çıkıyor derseniz bir örnek vermek isterim. Genelde ülkemizde mobilya üretimi yapan firmalar (ciddi anlamda sistemini oturtmuş, gelişim uzmanlarına sahip olan, ölçümleme yapabilen çok nadir firmalar hariç) ölçümleme sorunu yaşamaktadır. Yani ürettiği ürünün net maliyetini bilemedikleri gibi şirket sabit maliyetlerini net olarak bulamazlar. Bu durumda kaba düzen hesaplamaya girilir. Bir bebek odasının üretilmesinde kullanılan hammadde, aparat, boya vs tüm kalemler toplanır ve genel olarak 1.40 ile çarpılır yani 1000 TL maliyeti olan bir bebek odasının işçilik, kira vs giderler eklendiğinde 1400 TL maliyeti olduğu düşünülerek yola çıkılır. Bu gördüğünüz fiyat maliyettir. Daha sonra bu fiyata kar eklenir kusura bakmayın biraz bel altı olacak ama bebek grubu üreten tüm firmaların genel düşüncesiyle bu şu şekilde yapılır.
Çocuğuna alacak nasıl olsa fiyattan kaçmaz.
Allah ne verdiyse ekleyelim denir. Biz biraz insaflı davranıp hesaplarımıza %30 kar marjı güderek devam edelim. 1400 TL maliyeti olan ürün %30 marj ile satılacağında tam olarak 2000 TL olmaktadır.
Hammadde olarak hesapladığımız 1000 TL olan ürün, amatör bir hesapla kar, kira, giderler, vb kalemler eklendiğinde 2000 TL’ye ulaşmaktadır. Yani bir bebek odasında üretim maliyetinde sunta mdf farkı 200 TL iken diğer kalemleride bunun üzerinden hesaplandığı için 0 gördüğünüz 200 TL birden size 400 TL olabilir. 2000 TL’lik bir ürünü düşündüğümüzde MDF farkı 300-400 dolaylarında olacağını düşündüğüm için fiyata etkisi min %15 maks %25 dolaylarında olacaktır. Ek olarak belirteyim bu oran ahşap malzeme girdiğinde %100’e kadar çıkabilmektedir.
Kalınlık Farkını Daha İyi Görebilmeniz İçin Farklı Ebatlarda Suntalar
Sunta mı? Mdf mi?
Hangisi Daha Sağlam
Ezber bozacak bir açıklama yapmam gerekirse üstüne basa basa söylüyorum FARK ETMEZ. Üretimin tam içinde olan birisi olarak konuşmak istiyorum hiç kimsenin bizim ürünümüz MDF sunta değil diyip 2-3 katı fiyata ürün satmasını hiç bir zaman kabul edemeyeceğim. İnternette araştırdığınızda bilen bilmeyen MDf daha sağlam, işte mdf aldım taş gibi, 5 sene önce aldım hiç sorunum yok iyi ki mdf aldım gibi yorumlar okuyacaksınız. İtibar etmeyiniz diyorum ve kendi düşüncelerime geçiyorum. Yaşanmış tecrübelerin ışığında !!!
Büyük markaların çoğu Çilek, Bellona, Mondi, Newjoy, İstikbal, Enza ve benzerleri gibi yazarken aklıma gelmeyen firmaların bir dolusu SUNTALAM kullanmaktadır. Üstelik sadece bebek odasında değil yatak odası ve yemek odalarındada suntalam kullanmaktadır. Bu markalardan ürün alacağınızda size kimse bunlar sunta demez yonga levha veya boyasız melamin yüzey gibi yorumlar yapar bunun nedeni kandırmak değil halk arasında bilinen sunta dandik imajı ile uğraşmama isteğidir.
Peki MDF neden kullanılır, MDF’nin farkları nelerdir?
- MDF genelde boyalı bebek odalarında kullanılır. Çünkü boyayı suntaya atarsanız boya masrafınız daha fazla olur çünkü sunta sıkıştırılmış ahşap parçaları vb ürünlerden oluşur. İçindeki boşluk oranı lifli yapıdaki mdf’ye oranla fazla olduğu için firmalar boya işlemlerinde ham mdf kullanırlar yani daha ucuza mal ettikleri için kullandıkları madde mdf’dir.
Lake boya atılacak ürünlerde MDF daha ucuza geldiği için kullanılır.
Sizin yüzünüz suyunuz hürmetine değil !!!! Altını çiziyorum Sunta daha pahalıya geldiği içindir. Ek belirtmem gerekirse boya işçiliğini baz almıyorum. Sadece hammadde fiyatını baz alıyorum.
- MDF ısıl işlem görerek eğim verilebilir. yani keskin bir köşe yerine kıvrımlı bir köşe alabilirsiniz çünkü lifli yapısı vardır o nedenle kırılmadan eğer ve boyayabilirsiniz.
- Abartıldığı kadar olmasa bile mdf nemli odalarda daha uzun süre dayanır. Biraz daha uzun diyelim. Çünkü bu cümleden sonra genel algı mdf suya dayanır olmaktadır. Suyun altında ne mdf ne sunta dayanamaz kimse kusura bakmasın kocaman bir yalandır. Sunta 5 dk da şişiyorsa mdf 6 dakkada şişer.
- MDF daha iyi diyebileceğim tek şey lif yapısı ve toz gibi olan hammaddesinden dolayı daha yüzeyindeki kaplaması daha düzgündür. Bu sebeple üzerindeki renkli yüzey daha pürüzsüz görünür.
- Mdf esnemeye daha dayanıklıdır.
Sunta’nın Farkları
- Sunta vidayı mdf’ye daha iyi tutar. Vidalama işlemin süreklilik arz edeceği yerlerde MDF tozlu yapısından dolayı aynı delikler tekrar kullanılamaz hale gelebilir.
- Mdf esnemeye daha dayanıklıdır ama kopma eğilimi gösterir. Suntalamda bir yer darbe aldığında mümkün olduğunda o bölgede hasar oluşur ama mdf’de lif yapısı yüzünden daha büyük kopmalar yaşayabilirsiniz.
İşçiliğin Bebek Odası Üretimi Üzerindeki Etkisi (%50 – %100)
Piyasanın içerisinde olan birisi olarak söylemem gereken en önemli konu mobilya üretimi konusunda usta ve ara eleman eksikliği şuan hat safhadadır. Bu alandaki boşlukta maaşlara artı olarak yansımaktadır. İyi bir boya ustası bulmak şuan kazasız 1970 model bir araba bulmak gibi zordur. Konuyu yaymadan devam edersem Maaşın yüksek olduğu bu branşta boyalı bir bebek odası takımı aldığınızda işin içerisine ciddi anlamda işçilik girmiştir. Boyasız malzeme kesim ve bantlama işleminden sonra hazırdır ama boyalı olan malzeme için astar boya, kuruma, asıl boya, kuruma süreci içermektedir. Taktir edersiniz ki kuruma işlemi bile başlı başlına zaman içeren bir işlemdir.
Boya konusundan sonra ahşap ürünler kısmına geçiş yapabiliriz. Sunta ve MDF gibi panel levha şeklinde olan ürünler çok kolay üretilebilir. Makineler oldukça hızlı olarak bu ürünleri işler ama işin içine ahşap girerse artık ne kadar makineleşirseniz makineleşin iş gene işçiliğe gelmektedir. Öncelikle beğendiğiniz üründe eğimli yüzeyler varsa ve bu yüzeyler %100 ahşap ile yapılmışsa emin olabilirsiniz ciddi bir işçilik mevcuttur. Bu gibi ürünlerin fiyatları diğer ürünlere göre oldukça fazla olabilmektedir. Çünkü mdf de olsa ahşapta olsa bir ürüne eğim vermek için ısıl işlem yapılması gereklidir. Bu ısıl işlemden sonra bir süre kuruma ihtiyacı duyulmaktadır. Bazı urumdalarda birleşme yerlerine macun sürülüp boya işlemi yapılması gerekir ki normal panel üretimin neredeyse 10 katı zaman kaybıdır. Bu ürünlerde firmalar emek harcıyoruz hak ettiğimiz parayı kazanalım düşüncesiyle fiyat verirler ki işlemi gördükten sonra şahsım olarak oldukça hak verdiğim bir konudur.
Satış Sonrası Hizmet ( Yaklaşık Etkisi %10-%15 )
Satış sonrası hizmeti konusu aslında bir ana bilimdalı gibidir ama ben bu kadar detaya girmeden sadece satış sonrasındaki sıkıntılardan örnek vererek fiyatını nasıl etkileyeceğini anlatacağım. Firma olarak şuan ürünlerimizi demonte olarak satmaktayız. Yani ürünler koliler içerisinde ve kurulum hizmeti müşterilerimize ait olacak şekildedir. Bu şekilde satış yaptığımızda günde 100 sipariş bile alsak karşılayacak güce ve alt yapıya sahibiz ama işin içerisine kurulum girdiğinde işlem çok ciddi anlamda değişmektedir.
Ürünün fiyatı ne olursa olsun kurulma işlemi fiyatından bağımsız olarak hesaplanır. Yani kurulum hizmetini dışardan alıyorsanız bir parça ürüne 50 TL kurulum ücreti verecekseniz. Firma bu ürünün 200 TL mi olduğuna 3000 TL mi olduğuna bakmaz. Ürünü kurar ve parasını talep eder. 50 TL üzerinden yola çıkacak olursak. 1 Bebek odası aldığınızda 3 parçalı bir takımınız olacaktır ve kurulum ücreti firma için 150 TL’dir. Üründe çıkabilecek aksaklık ve 2.kez gidip gelme riski ile bu 200 TL’dir. Sitemizde 1000 TL’ye sattığımız büyüyen takımı baz aldığımızda bizim fiyatımıza bu kurulumun etkisi %20 dir. Ama gene 3 parça olan biraz daha pahalı bir takım için örneğin 2000 TL’lik bir ürün için bunun etkisi %10 dolayında olacaktır.
Marka Etkisi ( %50 – %100 )
Eskiden üretim kaygıları yaşandığı için insanlar ürünlere ulaşmaya çalışıyordu. Daha sonra insanları ürünlere yönlendirme politikası geliştirildi ve günümüzde ise rekabetçi ortam ile müşterilere ulaşılmaya çalışılıyor. Bu çalışma sebebiyle reklam maliyetleri büyük firmaların en büyük maliyet kalemleri haline geldi. Hal böyle olunca sanayide ustalık yapan birisi veya akıl vermeye bayılan tanıdıklar 100 liraya aldığınız ürün için falanca 50-60 a yapardı diyebilmektedir. Ama şunu belirtmeliyim ki reklam maliyetleri, ürünün fiyatını neredeyse 2 katına çıkartmaktadır. Bu orunu az bulacak kişilerde görebilirsiniz. Bu 2 katı fiyat sizin ürünü görmenizi sağlayan bir hizmet ve markanın satış sonrası ürünün arkasında duracağını garanti etme hizmeti olarak görebilirsiniz.
Not: Muhattap bulamayacak ucuz bir ürün yerine, tüm sorunlarda arkasında duracak firmanın fiyatı size zaman içerisinde daha uygun gelebilir. ürünü alacağınız yere dikkat etmenizi öneririm.
Kısıtlı zaman aralığında yazdığım için yazıda kopukluklar oldu. Alt kısımdaki yorum bölümüne yazacağınız tüm soruları cevaplayabilirim. Tekrar etmesi durumunda ise makaleye taşıyabilirim.
Bilinçli tüketici bilinçli satıcının aradığı en önemli kitledir.
Saygılarımızla
Siteden yaptığım ilk bebek odası alışverişimden sonra memnun kalarak diğer birkaç ihtiyacımı da buradan temin ettim. Yazarın aynı başarıyı diğer sitelerine de taşımış olabileceği düşüncesiyle; radyo ve forum sitelerini de yakından takip etmekte, aktif katılımda bulunmaktayım. Fakat “vb” siteleri hakkında fikir sahibi değilim maalesef, diğer sitelerinizi de bizimle paylaşırsanız ziyaret etmek isteriz.