Zemin Kaplama ? Duvar Karosu Döşeme?
Merak ettiğiniz tüm cevaplar bu makalede.
Zorluk Derecesi: Orta
Gerekli Beceriler:
Darbeli matkap, karo kesme makinesi, murç, çekiç, elmas delme karot ucu ve kauçuk mala kullanabilmek.
Harcanacak zaman: (15 m2‘lik alan için. Kuruma süreleri dahil)
Deneyimli: 3 saat 10 dk.
Becerikli: 5 saat 15 dk.
Acemi: 7 saat 20 dk.
Neye İhtiyacımız Var:
Malzemeler: Astar, derz artıları, yapıştırma harcı
Aletler: Darbeli matkap, karo kesme makinesi, murç, çekiç, elmas delme karot ucu, kauçuk mala, şerit metre, su terazisi
İyi Fikir:
Sağlıklı bir karo uygulaması yapmak için yüzeyin iyi hazırlanması en önemli koşullardan bir tanesidir. Güvenilir bir uygulama için, yüzeyler temiz olmalıdır. Yüzeyde bulunan tüm kalıntıları çekiç ve murç yardımı ile temizleyelim.
Uygulamalar sonrasında karoların yüzeyden ayrılmaması ve zemin çatlaklarının oluşmaması için yapıştırmanın yapıldığı yüzeyler sağlam olmalıdır. Karo döşenecek yüzeylerde ufak eğimler, delik ya da çatlaklar varsa bunları tamir harcı (Tamir harcının kuruma süresi 12 saattir) ile kapatalım.
Yerdeki eğimler büyükse yerimize şap dökelim. (Şap, toz ve su karıştırılarak hazırlanan bir üründür. Şap geniş alanlara dökülecekse, dökülecek olan oda 20 mm kalınlığındaki çıtalarla bölümlere ayrılmalıdır. Çünkü şap çok akışkan bir maddedir. Kendiliğinden yayılır. Kuruma süresi 1 gündür.)
Karolarımızı yerleştirdikten sonra derz artılarını karoların birleşme yerlerine koyalım. Derz dolgularının karoların arasına girmesi için derz artıları ile boşluk bırakalım.
Satın Alım Rehberi: Karo uygulamalarına başlamadan önce, kullanılacak karoların kutu üstü üretim bilgilerini mutlaka kontrol edelim. Ürün kutuları arasında üretim tarihi, renk tonları ve boyut bilgilerinin bütünlük içinde olmasına dikkat edelim. Karo uygulamalarından sağlıklı bir sonuç ve uzun ömürlü bir kullanım elde edebilmemiz için karo, yapıştırıcı, derz dolgu ürün kutuları üzerinde yer alan uygulama talimatlarına mutlaka uyalım.
İpucu:
Karoları duvara aşağıdan yukarıya doğru, duvarın altına yerleştirdiğimiz mastarın üstünden başlayarak döşeyelim. Yukarıdan döşediğimiz karolar işlem sırasında aşağıya doğru kayabilir. Bu da karoları düzgün döşememizi engeller.
Derz dolguyu yüzeyin tamamına sürmek 30 dakikadan fazla sürerse derz dolgusu kuruyabilir ve karoların yüzeylerini temizlemek zor olabilir. Bu yüzden küçük bölgelere uygulayarak ve temizleyerek ilerlemekte fayda vardır.
Güvenliğiniz İçin: Derz dolgu malzememizi hazırlarken ortama yayılan tozu solumamak için maske takabiliriz.
a) Önhazırlık
Duvar karosu döşemeden önce aşağıda belirtilen altı adımı gerçekleştirmeliyiz. Bu adımları gerçekleştirdikten sonra duvar karolarımızı döşemeye başlayabiliriz.
Metreyle Ölçelim
Döşenecek olan duvarın enini, boyunu ve yüksekliğini metreyle ölçelim
Yerleşim planını yapalım
Duvar karolarını yapıştırmadan önce aldığımız ölçüler doğrultusunda yere dizelim. Dizerken derz artılarını duvar karolarının birleşme yerlerine koyalım.
Astarı Sürelim
Duvar karolarının daha iyi tutunması için fırçayla kullanıma hazır olan astarı duvarımıza sürelim. Astar, suyun emiciliğini azaltır ve duvar karosunun yüzeyde tutunmasını artırır. Astarın kuruma süresi bir saattir. Yapıştırma harcı astar kuruduktan sonra sürülür..
Su terazisiyle ölçelim
Su terazisini bir bir mastarın üzerine koyalım. Eğer eğim ya da çatlak varsa malayla tamir harcını sürelim ve gerekli düzeltmeleri yapalım. (Tamir harcının kuruma süresi 12 saattir.)
Mastar Koyalım
Yere dizdiğimiz karolar ve duvar arasında kalan farkı ölçtükten sonra o ölçülere uygun bir mastarı duvarımızın dibine koyalım. Su terazisini mastarın üzerine koyarak duvarda eğim olup olmadığını kontrol edebiliriz.
Yapıştırma harcını hazırlayalım
Ürün ambalajında belirtilen miktarda temiz suyu, harcı karıştıracağımız tekneye koyalım. Toz halindeki yapıştırıcıyı suyun üzerinde yavaş yavaş dökelim.
Yapıştırma harcını karıştıralım
Karıştırma çubuğunu matkabımıza takalım ve harç uygun bir kıvama gelinceye kadar karıştıralım. Karıştırdıktan sonra harcın kıvamını alması için 10 dk. bekleyelim. Karışım yüzeye sürüldükten sonra da en fazla 15-20 dakika içinde duvar karoları yapıştırılmalıdır.
b) Duvar Karosu Döşeme
Duvarın yüzeyini ve de yapıştırma harcını hazırladıktan sonra duvar karolarımızı döşeyebiliriz. Projemizin bu adımında, dekoratif bordürler döşeme ve engellerin etrafına duvar karosu döşeme işlemlerini de uygulayacağız.
Yapıştırma harcını duvara sürelim
Harcımızı taraklı malanın dişsiz kısmıyla duvar yüzeyine bastırarak sürelim. Daha sonra taraklı malanın dişli kısmıyla çapraz hareketler yaparak harcın eşit kalınlıkta yayılmasını sağlayalım.
Duvar karosunu yapıştıralım
Harcımızı sürdükten sonra karolarımızı, duvar dibine yerleştirdiğimiz mastarın üstünden başlayarak yapıştıralım.
Lastik tokmakla vuralım
Lastik tokmakla duvar karomuza vuralım ve duvara tam oturup oturmadığını kontrol edelim. Seramik karonun duvara düzgün yapışabilmesi için harcın en az yüzde sekseninin seramik karonun arka yüzeyini kaplamış olması gerekir.
İkinci duvar karomuzu yerleştirelim
Birinci karoyu yerleştirdikten sonra ikinci karoyu derz artılarını da koyarak ilk duvar karomuzun yanına yapıştıralım. İlk karoyu yerleştirdiğimizdeki işlemleri tekrar uygulayalım.
Bordürleri yerleştirelim
Bordürlerimizi, güzel gözükmesi için, lavabo-ayna ya da lavabo-dolap arasındaki boşluklara döşeyebiliriz. (Bordürler lavabo, ayna, dolap arkalarına gelmeyecek şekilde döşenmelidir.)
Diğer duvar karolarını yapıştıralım
Bordürlerimizi yapıştırdıktan sonra duvar karolarımızı, aralara derz artıları yerleştirerek, döşeme işlemine devam edelim.
Metreyle ölçelim
Duvarımızı tamamen kapladıktan sonra, önceden duvar dibine yerleştirilmiş olan mastarı kaldıralım. Kaldırdıktan sonra yerle duvar arasındaki boşluğu metreyle ölçelim.
Kurşun kalemle işaretleyelim
Aldığımız ölçüyü yarım santim eksik olarak duvar karomuzun üzerine kurşun kalemle işaretleyelim. (Derz dolgunun doldurulması için duvarla yer arasında boşluk bırakılmalıdır. Bu nedenle duvar karosu, alınan ölçüden yarım santim eksik olarak çizilir.)
İşaretlediğimiz yeri keselim
Karo kesme makinesi ile işaretlediğimiz yeri keselim. (Karo kesme makinesindeki gönyeyi tam çizdiğimiz noktaya getirelim.)
Yapıştırma harcını sürelim
Kestiğimiz duvar karosunun arkasına taraklı malanın düz kısmıyla yapıştırma harcını sürelim. Sonra malanın taraklı tarafıyla harcı karomuzun arkasına yayalım.
Duvar karosunu yapıştıralım
Kestiğimiz duvar karosunu duvara yapıştıralım. Sonra derz artılarını karoların birleşme noktasına ve yerle duvar karosunun arasına koyalım.
c) Duvardaki Engeller: Su Borusu Etrafına Seramik Döşeme
Duvar karosu döşerken, su borusu gibi yüzeydeki engellere ve sabit eşyalara dikkat edelim.
Su gider borusunun ölçüsünü alalım
Su gideri borusunun olduğu yere geldiğimiz zaman boruyla onun altında döşenmiş olan duvar karosu arasındaki mesafeyi ölçelim. Aldığımız ölçüleri karonun üzerine çizelim.
Aldığımız ölçüyü delelim
Aldığımız ölçülere uygun olan elmas karot delme ucunu darbeli matkabımıza takalım ve karomuzu delelim. Su giderinin geçeceği boşluğu oluşturalım.
Duvar karomuzu yapıştıralım
Deldiğimiz karoyu su gideri borusunun üzerine yapıştıralım ve duvara iyice tutunması için tokmakla üzerine vuralım. Karomuzu yapıştırırken, diğer karoların aralarına derz artılarını yerleştirmeyi unutmayalım.
d) Derz Dolgu Uygulaması
Karolarımızı duvarımıza yapıştırdıktan bir saat sonra derz dolgu aşamalarını gerçekleştirebiliriz. Derz dolgu, duvar karolarının arka yüzeylerine nem, su ve kirin geçmesini engeller ve duvarımıza estetik bir görüntü verir.
Derz artılarını çıkaralım
Duvar karolarının arkasına sürülen yapıştırma harcı kuruduktan sonra yüzeye yakın olan derz artılarını düz tornavidayla ya da ucu sivri bir aletle dikkatlice sökelim. (Kuruma süresi 24 saattir. Soğuk havalarda bu süre 48 saate çıkabilir. Bu sürelerden önce derz dolgu işlemi yapılırsa nem içerde kalır ve karoların ön yüzeylerinde lekeler oluşabilir.)
Düz tornavidayla temizleyelim
Derz artılarını çıkardıktan sonra duvar karolarımızın aralarında kalmış olan yapıştırma harçlarını düz tornavidayla temizleyelim. Derz artılarını çıkardıktan sonra duvarı kuru bir bezle silelim.
Derz dolgumuzu sürelim
Hazırladığımız derz dolgu malzemesini kauçuk malayla dairesel hareketler yaparak sürelim. Dolgunun tüm aralıklara eşit şekilde yayılmasını sağlayalım.
Süngerle temizleyelim
Derz dolgunun kurumasını yarım saat kadar bekledikten sonra süngerimizi temiz bir suya batıralım ve derz artıklarını temizleyelim.
Yorumlar Kapalıdır.